# Aptitude Doubts : Hussain Liyaqat

Hello Guys .. This question was sent in by our friend Hussain Liyaqat He had a doubt regarding a sum on Partnerships The aptitude question is as follows :

Question :

A and B entered a partnership with investments of Rs.15000 and Rs. 40000 respectively. After 3 months, A left from the business. At the same time, C joins with Rs. 30000. At the end of 9 months, they got Rs. 7800 as profit. Find B’s share in it a). 4800

b). 600

c). 2400

d). 1200

Solution :

Alright now to solve this problem, you need to find the ratios of their investments.

So to do that, find the product of Money Invested X How much Time it is Invested

So now to simplify our calculations a bit, lets divide all the 3 quantities by 1000 { it wont matter, since we are calculating ratios }

So , for A it will be

A = (15 X 3 months) = 45

B = (40 X 9 months) = 360

C = (30 X 6 months) = 180

So if you add it up … 45 + 360 + 180 = 585 So now we can say that, If the profit is divided into 585 parts, then A gets 45 parts or (45/585) of it. B gets 360 parts or (360/585) of it and Similarly C gets 180 parts or (180/585) of it Hence since B’s share is asked, we can say that B’s share of the profit is

B’s Share of Profit = (360/585) X 7800 = 4800 Hence the answer is (a) 4800 Hope you’re doubt is now cleared Hussain Readers! If you find any problem, send it to me and Ill solve here for you in a simple way Keep Learning! 😉